Hajfestés otthon

 Ha van lehetőségünk rá,  minél jobb minőségű hajfestéket válasszunk, ( ismert márkát, bevizsgált terméket) nem csak a hajszerkezetünk  hanem az egészségünk  miatt is.  A nehézfémsók és egyéb méreganyagok könnyen felszívódhatnak fejbőrünkön keresztül is, amelyek felhalmozódva hajhullást vagy más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Fontos, hogy minden hajszín esetében használjunk védőkesztyűt. – Új festéknél mindig végezzünk bőrpróbát (allergia teszt). – Ha száraz a bőrünk  vagy sötét ill. közép színmélységet festünk,  kenjük be festés előtt bőrünket zsíros krémmel a haj kontúrvonalánál (így kevésbé fogja be azt, de ha a festék lemosás után még így is látszik festéknyom, akkor alkoholos pl. arcszeszes vattával próbáljuk meg ledörzsölni.)

-Tőfestésnél ügyeljünk arra, hogy csak a lenőtt tőre kenjük fel a festéket. Kis sávokat,  passzékat válasszunk és úgy haladjunk szisztematikusan a festék felvitellel, így akkor valószínűleg nem hagyunk ki kisebb területeket sem. Ősz haj esetében mindig a legőszebb részeken kezdjük a festést, illetve szőke hajnál (amely nem ősz) a legsötétebb részen. Ha a hossz színe kopott, fakó, fénytelen csak akkor vigyük fel a hajvégekre is a festéket, de akkor is (a kopás mértékétől függően) 5, 10, vagy max 15 percre, így a festék kevésbé veszi igénybe a hajat.

-Első festésnél,  ha sötétebbre festünk a tőfelkenés után egyből vigyük fel a haj hosszára is a festéket. (A hatóidőt tartsuk be, nehogy rásötétedjen a végére.) Ha először festünk világosabbra, mindig a haj hosszára kenjük fel, majd kb. 10-15 perc után a tövére is vigyük fel a festéket és innen számítsuk a hatóidőt.

-Lemosásnál érdemes a festéket kevés vízzel fellazítani, különösen a kontúrvonal mentén, mert a festék saját magát jobban leoldja. Az így fellazított, kevés vízzel felhabozott festékes hajat, ( ha alaposan kiöblítjük ) többnyire elég már csak egyszer megmosni, hisz a hajunk „vegytiszta” lett. Ha csak tehetjük színrögzítős sampont használjunk, mert az segít lezárni a kémiai folyamatokat, a haj szerkezetének és a szín tartósságának is jót tesz. Hagyományos sampon után ecetes öblítés is segíthet a hajszerkezet lezárásában és a PH helyreállításában, (egy kanál ecet egy pohár vízbe) de ezt a pakolás után, utolsó öblítésként alkalmazzuk.

-Fontos, hogy ápoljuk a festett, melírozott (vegykezelt) hajat. Festett, száraz, igénybe vett hajra való samponokkal, pakolókkal (nyáron UV szűrős termékekkel még fokozottabban védhetjük hajunkat). Ha már egyszer megváltoztattuk hajunk szerkezetét, (színét) azt mindig kompenzálni kell, ápolni és megelőzni ezáltal a haj kiszáradását, szerkezeti károsodását. Ebben nagy segítség még a szárítás előtt feltett hajolaj, mely vízzáró, védi a hajat a hőtől és a mechanikai hatásoktól. (Hosszabb, illetve szőkített hajaknál szárítás után is tegyünk a hajvégekre.) Így rugalmas, fénylő és hidratált lesz a hajunk.