Fejkorpa és zsíros haj kezelése

Ez a kellemetlen probléma igen elterjedt, függhet hajlamtól, mégis sok esetben okozza candida albicans. Ha a faggyúmirigyek túl aktívak, annak oka nem csak hormonális, lehet vegyi alapú hajápoló szerektől, sok fehérje, zsír és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásától, vagy bakteriális fertőzéstől , s akár stressztől is. Ezektől a haj zsírosodhat vagy korpásodhat.

A bőr mindig tükrözi a belső állapotokat, ezért a fejbőr tisztítását legjobb tehát a bélrendszer tisztításával együtt végezni (lúgosítás), és azonnal érdemes felhagyni a hagyományos samponok használatával is, melyek felboríthatják a fejbőr egészséges savköpenyét illetve rossz irányba befolyásolhatják a faggyúmirigy működését. Helyette válasszunk természetes alapú hajápoló szereket (pl. gyógynövényes illetve babasamponok) melyeknek a ph-ja is megfelelő a bőr számára. A savköpeny helyreállításában, a gombás ill. bakteriális fertőzések megszüntetésében nagy segítséget nyújthat az ecetes öblítés kúraszerű alkalmazása (4-6 hét). Ez nem csak a korpás és zsíros fejbőr kezelésében, hanem a haj szerkezeti akadósságának megszüntetésében vagy enyhítésében is eredményes lehet, összehúzó hatásánál fogva.

Alkalmazása: egy pohár vízbe egy evőkanál ecetet keverjünk (fél literbe 2 evők.), majd mosás után utolsó öblítésként vigyük fel a fejbőrre és a hajra (ne öblítsük ki). Miután megszárítottuk hajunkat, az enyhe ecetes illat nagy része el is párolog, de ha bármilyen „finis” terméket ráteszünk a száraz vagy nedves hajunkra, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy semmi nem fog érződni belőle. Száraz fejkorpásodásra még pluszban jó lehet egy vitaminos pakolás (ezt mosás után, az ecetes öblítés előtt tegyük fel a törölközőszáraz hajunkra-fejbőrünkre és hagyjuk beszívódni kb. fél órát, majd öblítsük ki.)

Ha a fentiek betartása mellett enyhült ugyan, de nem szűnt meg a probléma, tegyünk még egy kanál ecetet a pohár vízbe, vagy próbáljuk ki a következőket: Keverjünk össze 30 csepp teafa olajat, 50 ml jojoba, kókuszdió vagy bojtorjánolajat, amit kissé felmelegítünk majd alaposan bemasszírozzuk a fejbőrünkbe. Ezután meleg törülközőbe tekerjük kb. 1 órára. A hatás fokozása érdekében a keveréket egész éjszakára a fejen hagyhatjuk, így a korpa feloldódik, és ettől megszabadulva a fejbőr és a haj ismét tud regenerálódni. Másnap reggel természetes (pl. csalán) samponnal mossuk meg a hajunkat, amibe tegyünk 5 csepp teafa olajat a mosásnyi mennyiséghez.