Hajápolási tanácsok

Őszi, téli:

Fordítsunk különösen nagy gondot arra, hogy hajunkat mindig alaposan szárítsuk meg mielőtt kimennénk a hidegbe, és legalább fél óra teljen el addig.
Hogy, a hideg időben sapkában vagy sapka nélkül megyünk ki a szabadba, azt mindenki maga dönti el. Azt viszont érdemes előtte megtudni, hogy a hideg hatására a fejbőrben lévő erek, amelyek táplálják hajszálainkat összehúzódnak és így azok vérellátása nem lesz megfelelő, így a haj hullhat (a hajszálak elgyengülhetnek, elvékonyodhatnak) és a fejbőr korpásodhat is. Ha, túl meleg a sapkánk és nem megfelelően szellőzik, az is könnyen zsírosodáshoz vezethet, rosszabb esetben hajhulláshoz.
Tehát fontos: hogy, a sapka jól szellőzzön, ezért anyaga természetes alapú, és megfelelően vastag vagy vékony legyen, sűrűn mossuk azt, (ahányszor hajat mosunk annyiszor) mert, ha nem, a hajunk ettől is zsírosodhat.

Tavaszi, nyári:

Biztosan tapasztaltuk már, hogy tavasszal és nyáron általában szárazabb a haj. Ennek oka lehet a szél, de főképpen az UV sugárzás roncsoló hatása. Érdemes tehát jobban figyelni a hajunkra és megelőzni a problémát UV-szűrős samponokkal, hajápolókkal, hajban maradó készítményekkel. (Ez a könnyebb egyszerűbb megoldás). Ha már kialakult a probléma, intenzív mélyápolókkal, hidratáló és szerkezet újjáépítő kezelésekkel, melegollós hajvágással kompenzálhatjuk azt.
Kérjük fodrászunk segítségét a hajpakolások területén, melyekkel sokat javíthatunk a vitaminhiányos, fénytelen, töredezett hajunk állapotán. Mindig használjunk a töredezős, szárazságra hajlamos hajak mosása után hajbalzsamot, vagy pakolót (különösen odafigyelve a szőkített, vékonyszálúakra) és ugyanakkor fontos a hajolaj használata is. (Ezt vigyük fel a hajvégekre és a hajhosszra szárítás előtt és után is.)

Hogy mire is figyeljünk még a hajápolás során?

Használjunk semleges, természetes alapú, szulfát mentes (babáknak való, vagy gyógynövényes) samponokat. Festett hajnál színvédős, nyáron uv-szűrős sampont. Zsírosodásra hajlamos haj esetében használjunk csalán, bojtorjángyökér, rozmaring, zsurló, vagy zsálya tartalmú samponokat. Mosás után ajánlott, ecetes vizes öblítést alkalmazni, ami jó a hajnak és fejbőrnek egyaránt: összehúzó hatású, helyre állítja a fejbőr ph-ját, eltávolítja a vízkő maradványokat, baktérium és gombaölő hatású, ezért jó a korpás és zsíros, problémás fejbőrre és az akadós hajra is, ami ezáltal selymesebb, simább és fényesebb lesz. (Problémától függően, fél liter vízbe 2 vagy 3 evőkanál, alma vagy hagyományos ecetet teszünk. Ezt már nem öblítjük ki, s ha szárítás előtt vagy után bármilyen finis terméket teszünk a hajra, az a nagyon enyhe ecetes illatot elfogja nyomni.) Ezt kúraszerűen alkalmazzuk (4-6 hét), utána elég havi 1x ismételni.)
Hajmosáskor ne vakarásszuk fejbőrünket (fertőzés veszély pl.: korpásodás miatt) hanem, masszírozzuk ujjbegyeinkkel (körkörös mozdulatokkal) 2-3 percig (Körömmel TILOS!). A masszázs segíti a hajhagymák vérellátását és a méregtelenítést.
Száraz haj és fejbőr esetén használjunk olíva, szezám, jojóba, A-vitamin vagy búzacsíra olajos pakolásokat, melyeket tojás sárgájával és kevés (valódi) citrom levével elkeverve vigyünk fel a megmosott hajunkra (nylon zacskót a fejünkre, és rámelegítés után törölközőbe becsavarjuk majd fél óra múlva alaposan kiöblítjük.)
Nagyon fontos: hogy törölközőnkkel soha ne dörzsöljük hajunkat, csak nyomkodva, illetve becsavarva szikkasszuk. Ugyanis a törölköző olyan mint a smirgli, felborzolja a hajlemezeket (cuticulát) így könnyebben kiszáradhat és akadóssabbá válhat a haj. Hajvasaló használata előtt  mindig fújjuk be hajunkat hővédő sray-vel (bőségesen, de egyenletesen eloszlatva).