Hajpakolás otthon

 Sokféle hajápolót lehet kapni, és főként a professzionális minőséget keressük (ezekben több a hatóanyag és a haj szerkezeti sérüléseit is képes némelyikük kompenzálni), melyeket fodrászkellékeseknél megtalálhatunk. – A pakolót mindig mosás után a törölköző-nedves hajra tegyük és hagyjuk hatni legalább 5 percig, majd öblítsük ki. Időnként, a mélyebb táplálás érdekében  fél óráig is hagyhatjuk a hajunkon. Ilyenkor tegyünk zacskót rá, hajszárítóval rámelegítünk, száraz törölközőbe betekerjük (dunsztkötés) így sokkal jobban beszívódik. A kondícionálót (balzsamot) használhatjuk úgy mint a pakolást, de hajban maradó balzsamként is alkalmazhatjuk. Ilyenkor kevesebb kell rá, (a hosszra és a hajvégekre tegyük, inkább többször keveset) ezt már nem kell kimosni.

Otthoni alapanyagokból is készíthetünk pakolást:  Egy tojás sárgája, 2-3 kanál olíva olaj, mokkás kanálnyi valódi citromlé. (+ tehetünk bele A-vitamin olajat is, ezzel még jobb hatást érhetünk el.) Alkalmazása a fél órás pakolásnál leírt módon. Végül meleg vízzel alaposan öblítsük ki, ha mégis szükségét látjuk, esetleg egyszer mossuk ki.

– Használjunk jó minőségű (professzionális) műanyag, illetve természetes sörtéjű, szilikonszálas keféket, fésűket, amelyek nem szaggatják és nem sértik fel a haj szerkezetét. A nagyobb bogyós, vagy drótvégű kefe nem a legmegfelelőbb az érzékeny haj számára. (Ezeket többnyire fodrászkellékeseknél és nem a drogériákban illetve ABC-kben fogjuk megkapni.)

Fontos a törölköző helyes használata:  Soha ne dörzsöljük az érzékeny, akadósságra hajlamos (hosszú, félhosszú ill. szőkített) hajat. Mindig nyomkodva, szikkasztva szárítsuk. A törölköző mint a smirgli, a dörzsöléstől felborzolja a hajszál külső lemezeit és ettől még akadósabbá, fénytelenebbé és szárazabbá válhat.  A zárt szerkezetű haj egészségesen hidratált, fényes, erős és rugalmas.