Szoláriumozni egészségesen

 – Miért is javasolt az EU- csöves szolárium használata?  – Azért, mert az UV sugárzása az egészséges tartományon belül van, így a napfénynek a jótékony hatásai érvényesülnek. (A-vit. D-vit. kalcium beépülés…) Az UV sugárzás azért veszélyes, mert az raktározódik a bőrünkben, és később egészségügyi problémákat eredményezhet. (“A bőr nem felejt.”)  A gyorsbarnitó csövek hatása olyan, mintha nyáron a déli napra mennénk ki napozni.  Lehet, hogy hamarabb barnulunk, de az felületes és ezért hamarabb le is kopik. Az EU csöves szolárium nem sokkolja a bőrt,  fokozatosan mélyebb rétegekben, tartósabb barnaságot eredményez. Mindenki maga dönti el, hogy minek teszi ki a bőrét.

– Mindenképpen tartsuk be a fokozatosság elvét. Az bőrtípustól és a  szolárium cső erősségétől, illetve az aktuális bőrszínünktől is függ, hogy hány percel kezdjük és hány percre emeljük fokozatosan a szoláriumozási időt. EU csöves szoliba (nem fogunk megégni) akár minden nap járhatunk addig, amíg el nem érjük a kívánt színt. Utána színmegtartásként heti 1x vagy 2x ajánlott.

 – A szoláriumkrémek használata azért javasolt, mert nem csak védelem a bőrnek, hanem segítik az egyenletesebb, mélyebb barnulást. Ugyanis  azokon a területeken, ahol nem olyan bő a vérellátás nehezebben barnulunk. Ha azon a területen kicsit erősebben dörzsöljük be a krémet, akkor azzal serkentjük a vérkeringést, plusz a benne lévő hatóanyagok segítségével még szebb és mélyebb barnaság érhető el. A krémek nem utolsó sorban még abban is segítenek, hogy ne száradjon ki a bőrünk, hidratált, ápolt selymes és puha maradjon. A zsíros bőr mindig jobban és gyorsabban barnul, ezt sose feledjük. Száraz bőrűeknek fokozott ápolás szükséges előtte és utána is, s az eredmény nem marad el. Ugyanis, ha a bőr nem fehéredik ki és nem hámlik  le gyorsan, akkor a barnaság is látványosabb és tartósabb.

Hajpakolás otthon

 Sokféle hajápolót lehet kapni, és főként a professzionális minőséget keressük (ezekben több a hatóanyag és a haj szerkezeti sérüléseit is képes némelyikük kompenzálni), melyeket fodrászkellékeseknél megtalálhatunk. – A pakolót mindig mosás után a törölköző-nedves hajra tegyük és hagyjuk hatni legalább 5 percig, majd öblítsük ki. Időnként, a mélyebb táplálás érdekében  fél óráig is hagyhatjuk a hajunkon. Ilyenkor tegyünk zacskót rá, hajszárítóval rámelegítünk, száraz törölközőbe betekerjük (dunsztkötés) így sokkal jobban beszívódik. A kondícionálót (balzsamot) használhatjuk úgy mint a pakolást, de hajban maradó balzsamként is alkalmazhatjuk. Ilyenkor kevesebb kell rá, (a hosszra és a hajvégekre tegyük, inkább többször keveset) ezt már nem kell kimosni.

Otthoni alapanyagokból is készíthetünk pakolást:  Egy tojás sárgája, 2-3 kanál olíva olaj, mokkás kanálnyi valódi citromlé. (+ tehetünk bele A-vitamin olajat is, ezzel még jobb hatást érhetünk el.) Alkalmazása a fél órás pakolásnál leírt módon. Végül meleg vízzel alaposan öblítsük ki, ha mégis szükségét látjuk, esetleg egyszer mossuk ki.

– Használjunk jó minőségű (professzionális) műanyag, illetve természetes sörtéjű, szilikonszálas keféket, fésűket, amelyek nem szaggatják és nem sértik fel a haj szerkezetét. A nagyobb bogyós, vagy drótvégű kefe nem a legmegfelelőbb az érzékeny haj számára. (Ezeket többnyire fodrászkellékeseknél és nem a drogériákban illetve ABC-kben fogjuk megkapni.)

Fontos a törölköző helyes használata:  Soha ne dörzsöljük az érzékeny, akadósságra hajlamos (hosszú, félhosszú ill. szőkített) hajat. Mindig nyomkodva, szikkasztva szárítsuk. A törölköző mint a smirgli, a dörzsöléstől felborzolja a hajszál külső lemezeit és ettől még akadósabbá, fénytelenebbé és szárazabbá válhat.  A zárt szerkezetű haj egészségesen hidratált, fényes, erős és rugalmas.

Hajfestés otthon

 Ha van lehetőségünk rá,  minél jobb minőségű hajfestéket válasszunk, ( ismert márkát, bevizsgált terméket) nem csak a hajszerkezetünk  hanem az egészségünk  miatt is.  A nehézfémsók és egyéb méreganyagok könnyen felszívódhatnak fejbőrünkön keresztül is, amelyek felhalmozódva hajhullást vagy más egészségügyi problémákat is okozhatnak. Fontos, hogy minden hajszín esetében használjunk védőkesztyűt. – Új festéknél mindig végezzünk bőrpróbát (allergia teszt). – Ha száraz a bőrünk  vagy sötét ill. közép színmélységet festünk,  kenjük be festés előtt bőrünket zsíros krémmel a haj kontúrvonalánál (így kevésbé fogja be azt, de ha a festék lemosás után még így is látszik festéknyom, akkor alkoholos pl. arcszeszes vattával próbáljuk meg ledörzsölni.)

-Tőfestésnél ügyeljünk arra, hogy csak a lenőtt tőre kenjük fel a festéket. Kis sávokat,  passzékat válasszunk és úgy haladjunk szisztematikusan a festék felvitellel, így akkor valószínűleg nem hagyunk ki kisebb területeket sem. Ősz haj esetében mindig a legőszebb részeken kezdjük a festést, illetve szőke hajnál (amely nem ősz) a legsötétebb részen. Ha a hossz színe kopott, fakó, fénytelen csak akkor vigyük fel a hajvégekre is a festéket, de akkor is (a kopás mértékétől függően) 5, 10, vagy max 15 percre, így a festék kevésbé veszi igénybe a hajat.

-Első festésnél,  ha sötétebbre festünk a tőfelkenés után egyből vigyük fel a haj hosszára is a festéket. (A hatóidőt tartsuk be, nehogy rásötétedjen a végére.) Ha először festünk világosabbra, mindig a haj hosszára kenjük fel, majd kb. 10-15 perc után a tövére is vigyük fel a festéket és innen számítsuk a hatóidőt.

-Lemosásnál érdemes a festéket kevés vízzel fellazítani, különösen a kontúrvonal mentén, mert a festék saját magát jobban leoldja. Az így fellazított, kevés vízzel felhabozott festékes hajat, ( ha alaposan kiöblítjük ) többnyire elég már csak egyszer megmosni, hisz a hajunk “vegytiszta” lett. Ha csak tehetjük színrögzítős sampont használjunk, mert az segít lezárni a kémiai folyamatokat, a haj szerkezetének és a szín tartósságának is jót tesz. Hagyományos sampon után ecetes öblítés is segíthet a hajszerkezet lezárásában és a PH helyreállításában, (egy kanál ecet egy pohár vízbe) de ezt a pakolás után, utolsó öblítésként alkalmazzuk.

-Fontos, hogy ápoljuk a festett, melírozott (vegykezelt) hajat. Festett, száraz, igénybe vett hajra való samponokkal, pakolókkal (nyáron UV szűrős termékekkel még fokozottabban védhetjük hajunkat). Ha már egyszer megváltoztattuk hajunk szerkezetét, (színét) azt mindig kompenzálni kell, ápolni és megelőzni ezáltal a haj kiszáradását, szerkezeti károsodását. Ebben nagy segítség még a szárítás előtt feltett hajolaj, mely vízzáró, védi a hajat a hőtől és a mechanikai hatásoktól. (Hosszabb, illetve szőkített hajaknál szárítás után is tegyünk a hajvégekre.) Így rugalmas, fénylő és hidratált lesz a hajunk.

Hajápolási tanácsok

Őszi, téli:

Fordítsunk különösen nagy gondot arra, hogy hajunkat mindig alaposan szárítsuk meg mielőtt kimennénk a hidegbe, és legalább fél óra teljen el addig.
Hogy, a hideg időben sapkában vagy sapka nélkül megyünk ki a szabadba, azt mindenki maga dönti el. Azt viszont érdemes előtte megtudni, hogy a hideg hatására a fejbőrben lévő erek, amelyek táplálják hajszálainkat összehúzódnak és így azok vérellátása nem lesz megfelelő, így a haj hullhat (a hajszálak elgyengülhetnek, elvékonyodhatnak) és a fejbőr korpásodhat is. Ha, túl meleg a sapkánk és nem megfelelően szellőzik, az is könnyen zsírosodáshoz vezethet, rosszabb esetben hajhulláshoz.
Tehát fontos: hogy, a sapka jól szellőzzön, ezért anyaga természetes alapú, és megfelelően vastag vagy vékony legyen, sűrűn mossuk azt, (ahányszor hajat mosunk annyiszor) mert, ha nem, a hajunk ettől is zsírosodhat.

Tavaszi, nyári:

Biztosan tapasztaltuk már, hogy tavasszal és nyáron általában szárazabb a haj. Ennek oka lehet a szél, de főképpen az UV sugárzás roncsoló hatása. Érdemes tehát jobban figyelni a hajunkra és megelőzni a problémát UV-szűrős samponokkal, hajápolókkal, hajban maradó készítményekkel. (Ez a könnyebb egyszerűbb megoldás). Ha már kialakult a probléma, intenzív mélyápolókkal, hidratáló és szerkezet újjáépítő kezelésekkel, melegollós hajvágással kompenzálhatjuk azt.
Kérjük fodrászunk segítségét a hajpakolások területén, melyekkel sokat javíthatunk a vitaminhiányos, fénytelen, töredezett hajunk állapotán. Mindig használjunk a töredezős, szárazságra hajlamos hajak mosása után hajbalzsamot, vagy pakolót (különösen odafigyelve a szőkített, vékonyszálúakra) és ugyanakkor fontos a hajolaj használata is. (Ezt vigyük fel a hajvégekre és a hajhosszra szárítás előtt és után is.)

Hogy mire is figyeljünk még a hajápolás során?

Használjunk semleges, természetes alapú, szulfát mentes (babáknak való, vagy gyógynövényes) samponokat. Festett hajnál színvédős, nyáron uv-szűrős sampont. Zsírosodásra hajlamos haj esetében használjunk csalán, bojtorjángyökér, rozmaring, zsurló, vagy zsálya tartalmú samponokat. Mosás után ajánlott, ecetes vizes öblítést alkalmazni, ami jó a hajnak és fejbőrnek egyaránt: összehúzó hatású, helyre állítja a fejbőr ph-ját, eltávolítja a vízkő maradványokat, baktérium és gombaölő hatású, ezért jó a korpás és zsíros, problémás fejbőrre és az akadós hajra is, ami ezáltal selymesebb, simább és fényesebb lesz. (Problémától függően, fél liter vízbe 2 vagy 3 evőkanál, alma vagy hagyományos ecetet teszünk. Ezt már nem öblítjük ki, s ha szárítás előtt vagy után bármilyen finis terméket teszünk a hajra, az a nagyon enyhe ecetes illatot elfogja nyomni.) Ezt kúraszerűen alkalmazzuk (4-6 hét), utána elég havi 1x ismételni.)
Hajmosáskor ne vakarásszuk fejbőrünket (fertőzés veszély pl.: korpásodás miatt) hanem, masszírozzuk ujjbegyeinkkel (körkörös mozdulatokkal) 2-3 percig (Körömmel TILOS!). A masszázs segíti a hajhagymák vérellátását és a méregtelenítést.
Száraz haj és fejbőr esetén használjunk olíva, szezám, jojóba, A-vitamin vagy búzacsíra olajos pakolásokat, melyeket tojás sárgájával és kevés (valódi) citrom levével elkeverve vigyünk fel a megmosott hajunkra (nylon zacskót a fejünkre, és rámelegítés után törölközőbe becsavarjuk majd fél óra múlva alaposan kiöblítjük.)
Nagyon fontos: hogy törölközőnkkel soha ne dörzsöljük hajunkat, csak nyomkodva, illetve becsavarva szikkasszuk. Ugyanis a törölköző olyan mint a smirgli, felborzolja a hajlemezeket (cuticulát) így könnyebben kiszáradhat és akadóssabbá válhat a haj. Hajvasaló használata előtt  mindig fújjuk be hajunkat hővédő sray-vel (bőségesen, de egyenletesen eloszlatva).

Fejkorpa és zsíros haj kezelése

Ez a kellemetlen probléma igen elterjedt, függhet hajlamtól, mégis sok esetben okozza candida albicans. Ha a faggyúmirigyek túl aktívak, annak oka nem csak hormonális, lehet vegyi alapú hajápoló szerektől, sok fehérje, zsír és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásától, vagy bakteriális fertőzéstől , s akár stressztől is. Ezektől a haj zsírosodhat vagy korpásodhat.

A bőr mindig tükrözi a belső állapotokat, ezért a fejbőr tisztítását legjobb tehát a bélrendszer tisztításával együtt végezni (lúgosítás), és azonnal érdemes felhagyni a hagyományos samponok használatával is, melyek felboríthatják a fejbőr egészséges savköpenyét illetve rossz irányba befolyásolhatják a faggyúmirigy működését. Helyette válasszunk természetes alapú hajápoló szereket (pl. gyógynövényes illetve babasamponok) melyeknek a ph-ja is megfelelő a bőr számára. A savköpeny helyreállításában, a gombás ill. bakteriális fertőzések megszüntetésében nagy segítséget nyújthat az ecetes öblítés kúraszerű alkalmazása (4-6 hét). Ez nem csak a korpás és zsíros fejbőr kezelésében, hanem a haj szerkezeti akadósságának megszüntetésében vagy enyhítésében is eredményes lehet, összehúzó hatásánál fogva.

Alkalmazása: egy pohár vízbe egy evőkanál ecetet keverjünk (fél literbe 2 evők.), majd mosás után utolsó öblítésként vigyük fel a fejbőrre és a hajra (ne öblítsük ki). Miután megszárítottuk hajunkat, az enyhe ecetes illat nagy része el is párolog, de ha bármilyen „finis” terméket ráteszünk a száraz vagy nedves hajunkra, akkor már biztosak lehetünk abban, hogy semmi nem fog érződni belőle. Száraz fejkorpásodásra még pluszban jó lehet egy vitaminos pakolás (ezt mosás után, az ecetes öblítés előtt tegyük fel a törölközőszáraz hajunkra-fejbőrünkre és hagyjuk beszívódni kb. fél órát, majd öblítsük ki.)

Ha a fentiek betartása mellett enyhült ugyan, de nem szűnt meg a probléma, tegyünk még egy kanál ecetet a pohár vízbe, vagy próbáljuk ki a következőket: Keverjünk össze 30 csepp teafa olajat, 50 ml jojoba, kókuszdió vagy bojtorjánolajat, amit kissé felmelegítünk majd alaposan bemasszírozzuk a fejbőrünkbe. Ezután meleg törülközőbe tekerjük kb. 1 órára. A hatás fokozása érdekében a keveréket egész éjszakára a fejen hagyhatjuk, így a korpa feloldódik, és ettől megszabadulva a fejbőr és a haj ismét tud regenerálódni. Másnap reggel természetes (pl. csalán) samponnal mossuk meg a hajunkat, amibe tegyünk 5 csepp teafa olajat a mosásnyi mennyiséghez.